Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Doğurganlığının Zamanla Değiştiğini Belirten Uzmanlar Uyarıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, kadın doğurganlığının yaşla birlikte değiştiğini ve özellikle 30’lu yaşlardan sonra yumurta rezervinin azalmaya başladığını vurguluyor. Bu durumun ileride doğal yolla gebe kalma şansını önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, doğurganlığını korumak isteyen kadınlar için yumurta dondurmanın etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Coşkun, “Kariyer planları, evlilik yaşının ertelenmesi veya kişisel nedenlerle anneliği ileri yaşlara ertelemek isteyen kadınlar için yumurta dondurmanın bilimsel ve güvenli bir seçenek olduğunu söylüyor. Özellikle 30-38 yaşları arasındaki kadınların bu konuda bilinçli adımlar atması gerektiğini vurguluyor.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Buğra Coşkun, süreç hakkında bilgi vererek şunları söylüyor: “Öncelikle hormon düzeylerine ve yumurta rezervine bakıyoruz. Bu bilgilere göre kişiye özel bir değerlendirme yapıyoruz. Eğer uygunsa, 10-12 günlük bir ilaç tedavisi ile yumurtalıklar uyarılıyor. Daha sonra toplanan yumurtalar laboratuvarda dondurularak, kadının ileride kullanması için saklanıyor.”

Doç. Dr. Buğra Coşkun, kadınların doğurganlık durumlarını öğrenmeden önce bu süreci başlatmanın önemini vurgulayarak, “BB Tüp Bebek Merkezi tarafından geliştirilen Doğurganlık Check-up Programı ile yumurta rezervi, hormon profili ve rahim sağlığı gibi faktörler değerlendirilerek kişiye net bir tablo sunuluyor” diyor.

Doç. Dr. Coşkun, doğurganlığın zamanla azalan bir durum olduğunu söyleyerek, “Kadınlar gelecekte pişman olmamak için bugünden bilgi sahibi olmalı ve gerekirse önlem almalı” şeklinde açıklamalarını sonlandırıyor.

Related Posts

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

Anne ve Babalara Dikkat Eksikliği Uyarısı

Psikolog Nazlı Sena Kadem, son zamanlarda artan dikkat eksikliği konusunda ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.