ABD, İran’ın Petrol Kaçakçılığı Ağına Yönelik Yaptırımları Açıkladı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Donald Trump yönetiminin İran’ın “istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini” finanse eden yaklaşık 500 milyon dolarlık bir petrol kaçakçılığı ağına yönelik yaptırımları duyurdu.
Bakan Marco Rubio’nun açıkladığı karara göre, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli beş şirket, bir Türk petrokimya tedarikçisi, bir İran kargo şirketi ve iki gemi listeye alındı.
Yaptırımların, İran’ın nükleer programını desteklediği ve Hamas, Hizbullah ile Yemen’deki Husi isyancıları gibi gruplara fon sağladığı iddia edilen kaçakçılık faaliyetlerini durdurmayı hedeflediği belirtildi.
Kimpaş, İran Petrol Kimyasalları İthalatıyla İlgili Yasa Dışı Faaliyetlerle Suçlanıyor
Yaptırım listesinde dikkat çeken Kimpaş, İran petrokimya şirketinden 15 milyon dolarlık yasa dışı mal ithal etmekle suçlanıyor. Aynı listede yer alan BAE merkezli Solvent Organics FZE’nin 300 milyon dolar, Alseerah Trading LLC’nin ise 150 milyon dolarlık İran menşeli petrokimya ürünü ihraç ettiği öne sürüldü.
Kimpaş’ın Büyümesinde TMSF İhalelerinin Etkisi
Kimya mühendisi Lütfi Abay tarafından 1982 yılında kurulan ve Abay Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kimpaş, Gebze Plastik Organize Sanayi Bölgesi’nde toz polietilen üretimi yapıyor. Plastik ve kimyasal hammadde ticaretiyle büyüyen şirket, 2017’de 640 milyon liralık ciroyla Fortune Türkiye listesine girmiş ve 2021’de cirosunu 3 milyar liraya çıkararak dikkat çekmişti.
Kimpaş, TMSF’den aldığı ihalelerle adını duyurdu. 2021’de FETÖ soruşturması kapsamında el konulan Naksan Plastik’i 1.4 milyar liralık teklifle satın alan şirket, 150 bin metrekarelik üretim tesisine sahip Naksan’ı bünyesine kattı. Ayrıca, TMSF’den Naksan Holding’e ait Royal Halı’yı 121 milyon liraya alarak Royal Halı, Pierre Cardin Halı, Atlas Halı, Studio Halı ve Nakpilsa markalarının sahibi oldu.
ABD’nin yaptırımları, Kimpaş’ın bu hızlı büyüme sürecinde uluslararası alanda karşılaştığı ilk büyük engel olarak değerlendiriliyor.