TÜİK açıkladı: İhracat ithalatı karşılamıyor!

Türkiye Dış Ticaret Verileri Açıklandı: İhracat ve İthalat Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında hazırlanan geçici dış ticaret verilerine göre, 2025 yılı Mart ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 415 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 2,2 artarak 30 milyar 610 milyon dolara ulaştı.

Ocak-Mart Döneminde İhracat ve İthalat Rakamları

Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 2,5 artışla 65 milyar 323 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 4,5 artarak 87 milyar 811 milyon dolara ulaştı.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç tutulduğunda, mart ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 3,3 artarak 21 milyar 516 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 1,4 artarak 23 milyar 153 milyon dolara ulaştı. Enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 1 milyar 637 milyon dolar olarak gerçekleşirken, dış ticaret hacmi yüzde 2,3 artışla 44 milyar 670 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 92,9 olarak gerçekleşti.

Öne Çıkan Diğer Veriler

Toplam dış ticaret açığı mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azalarak 7 milyar 196 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 76,5’e yükseldi. Ancak ocak-mart döneminde dış ticaret açığı yüzde 11,0 artarak 22 milyar 488 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74,4 olarak gerçekleşti.

Mart ayında imalat sanayi ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 94,0 oldu. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 3,7; madencilik ve taşocakçılığı yüzde 1,7 pay aldı. İthalatta mart ayında ara mallarının payı yüzde 68,1; sermaye mallarının payı yüzde 14,7 ve tüketim mallarının payı yüzde 17,0 oldu.

Ülkelere Göre İhracat ve İthalat Verileri

Mart ayında Almanya 1 milyar 858 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı oldu. Bu beş ülkeye yapılan ihracat toplamın yüzde 29,9’unu oluşturdu. İthalatta ise mart ayında Çin en çok ithalat yapılan ülke oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre mart ayında ihracat yüzde 5,5, ithalat yüzde 3,5 arttı. Yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payı yükselirken, özel ticaret sistemiyle değerlendirildiğinde dış ticaret açığı artış gösterdi.

Related Posts

Açlık sınırından da beter! Emekli ölüm sınırında maaşa layık görülüyor

En düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığına dikkat çeken Kısacık, “Emeklilerimiz ölüm sınırında maaş alıyor” diyerek kanun teklifinde emekli maaşlarında kayda değer bir iyileştirme yapılmamasına tepki gösterdi. EMEKLİLERİMİZİN ALIM …

AKP dönemi tarihe geçti! Rekor kırdı

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez Bankası ve özel sektörün dış borçlarının toplamından oluşan Türkiye’nin dış borç stoku verilerini ortaya koydu. Bu yılın ilk üç aylık döneminde 11.5 milyar dolar daha artan Türkiye’nin dış borç stoku …

Çivi çakmayan AKP dış borçta rekor kırdı!

Dış borç, 527.5 milyar dolarla rekor kırarken bu borcun büyük bir bölümü AKP döneminde gerçekleşti. CHP, dış borç stokunun AKP’nin iktidarda olduğu dönemde 395.7 milyar dolar arttığına dikkat çekti. CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez …

Borcunu ödeyemeyenler artıyor: Kredi ve kartlarda yasal takip yükseldi!

Bireysel borç yükü altında ezilen vatandaşlar için yeni veriler dikkat çekici oldu. Kredi ve kredi kartı ödemelerinde yaşanan aksaklıklar yasal takibe düşme oranlarını etkiledi. Artan başvurular, ekonomik baskının bireyler üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bakan Bayraktar: Altyapıda artık yeni bir sistem dizaynına ihtiyacımız var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Eskiden sadece aydınlatma amaçlı olarak tasarlanmış, dizayn edilmiş ve yapılmış altyapı hatlarımız vardı. Şimdi bunun çok daha ötesinde ihtiyaçlarımızı karşılamak durumundayız. Gerek trafolarımız gerek iletim ve dağıtım hatlarımızın bu anlamda yenilenmesi çok önemli bir aşama. Artık yeni bir sistem dizaynına ve mimarisine ihtiyacımız var” dedi.

Emeklinin beklentisi boşa çıktı: Hükümet maaşları 3 kuruş yuvarlayamadı!

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri sonrası emekli maaşlarında beklenen artış yapılmadı. En düşük emekli aylığı sadece sembolik bir zamla sabit kaldı. Kamuoyunda yükselen beklentiler karşılanmadı.