Tavuk veya yumurta değil: Yaz aylarında en çok gıda zehirlenmesine neden olan yiyecekler bunlarmış

Yaz Aylarında Meyve Zehirlenmelerine Dikkat!

Madrid Eczacılar Koleji tarafından yapılan açıklamalara göre, yaz aylarında meydana gelen gıda zehirlenmelerinin önemli bir nedeni, iyi temizlenmeyen ve uzun süre bekletilen meyvelerdir. Özellikle karpuz, kavun ve ananas gibi yaz meyveleri dilimlendikten sonra buzdolabında saklandığında bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşturabilir.

Yumurta ve Mayonez Tehlikesi

Çiğ yumurta ve mayonez gibi gıdalar hala risk altında olabilir ancak bu tür gıdalar genellikle dikkatli bir şekilde saklandıklarında ciddi bir sorun yaratmazlar. Asıl tehlike, gözle görünmeyen ve genellikle çiğ olarak tüketilen ürünlerde gizlidir. Yüksek sıcaklık, nem ve uzun saklama süresi bir araya geldiğinde, özellikle dilimlenmiş meyveler bakteriler için mükemmel bir ortam haline gelir. Birçok yaz aylarında yaşanan mide rahatsızlığının sebebi bu tarz ürünler olabilir.

En Tehlikeli Olanlar Buzdolabında Bekleyen Meyveler

Uzmanlara göre, gıda zehirlenmelerini tetikleyen bazı durumlar şunlardır:

  • Karpuz, kavun, ananas gibi meyvelerin dilimlenip uzun süre buzdolabında saklanması
  • İyi yıkanmamış sebzelerin ve meyvelerin çiğ olarak tüketilmesi
  • Pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında saklanması veya doğru şekilde çözülmemesi

Özellikle yaz aylarında sıkça görülen bakteriyel enfeksiyonlar, zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde daha şiddetli seyredebilir. Gıda zehirlenmeleri sonucu hastaneye yatırılanların en sık karşılaştığı belirtiler arasında şiddetli ishal, mide bulantısı, ateş, halsizlik ve dehidrasyon yer alır.

Uzmanlardan Öneriler

Madrid Eczacılar Koleji’nin tavsiyelerine göre, yaz aylarında gıda kaynaklı enfeksiyonlardan korunmak için şu adımları takip etmek önemlidir. Meyve ve sebzeleri mutlaka iyice yıkayın, pişmiş gıdaları 2 günden fazla buzdolabında saklamayın, donmuş ürünleri buzdolabında çözün, çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı kesme tahtaları ve bıçaklar kullanın. Dilimlenmiş meyveleri mümkünse hemen tüketin veya saklama kaplarında muhafaza edin.

“Korkutan Gerçek!”

Gıda zehirlenmeleri sadece yanlış pişirme yöntemlerinden değil, bazen uygun şekilde saklanmamış gibi görünen masum bir meyveden de kaynaklanabilir. Uzmanlar, sıcak havalarda açıkta kalan gıdalara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır.

Related Posts

Akyazı’da Yürüyüş Halindeki Adam Fenalaşarak Hayatını Kaybetti

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde 48 yaşındaki Şener Düzcan, yürüyüş yaparken fenalaşarak hayatını kaybetti. Olayın ardından polis ve sağlık ekipleri olay yerinde incelemelerde bulundu.

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

Anne ve Babalara Dikkat Eksikliği Uyarısı

Psikolog Nazlı Sena Kadem, son zamanlarda artan dikkat eksikliği konusunda ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri