Osman Gazi Gemisi kaç metre, büyüklüğü ne kadar, özellikleri neler? İstanbul Boğazı’ndan geçti!

Türkiye’nin enerji filosuna katılan ilk yüzen doğal gaz üretim platformu Osman Gazi, 29 Mayıs 2025’te İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’deki görev yerine ilerledi. Bu tarihi geçiş, sadece göz alıcı bir görüntü sunmakla kalmayıp aynı zamanda Türkiye’nin enerji sektöründeki stratejik adımlarının da sembolü oldu. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğündeki bu dev platform, 10,5 milyon metreküp doğal gaz işleme kapasitesiyle Türkiye’nin enerji üretimine önemli katkı sağlayacak.

OSMAN GAZİ GEMİSİ KAÇ METRE BÜYÜKLÜĞÜNDE?

Osman Gazi Yüzer Doğal Gaz Üretim Platformu, Türkiye’nin enerji sektöründe çığır açan bir yapı olarak öne çıkıyor.

Uzunluk: 298,5 metre (yaklaşık dört futbol sahası uzunluğunda)

Genişlik: 56 metre

Derinlik: 29,5 metre

Personel Kapasitesi: 140 kişi

Doğal Gaz İşleme Kapasitesi: Maksimum 10,5 milyon metreküp/gün

Gaz Transfer Kapasitesi: Maksimum 10 milyon metreküp/gün

Ana Gaz İletim Hattı Uzunluğu: 161 kilometre

Bu dev platform, Karadeniz’in derinliklerinden ham gazı alarak deniz ortasında işleyecek ve 161 kilometrelik bir boru hattıyla karaya ulaştıracak. Osman Gazi, 2026 yılının üçüncü çeyreğinde Sakarya Gaz Sahası’nda tam kapasiteyle üretime başlayarak, halihazırda 12 kuyudan günlük 9,5 milyon metreküp olan gaz üretimini 20 milyon metreküpe çıkaracak. Bu, Türkiye’deki yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayacak bir üretim anlamına geliyor.

Osman Gazi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün altından geçti

Platformun maksimum doğal gaz işleme kapasitesi 10,5 milyon metreküp, maksimum gaz transfer kapasitesi ise 10 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor.

Toplam 298,5 metre uzunluğa, 56 metre genişliğe ve 29,5 metre derinliğe sahip platformun personel kapasitesi 140 kişi.

Platformdan karaya ana gaz iletim hattı uzunluğu 161 kilometre olacak. Platformda işlenen doğal gaz bu hat üzerinden karaya ulaştırılarak kullanıma hazır halde ulusal şebekeye verilecek.

Related Posts

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

ALES SORULARI VE CEVAPLARI 2025 (ÖSYM.gov.tr) || Ales/2 soruları pdf yayımlandı mı, Ales cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak, nereden öğrenilir?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 06 Temmuz’da saat 10.15 itibarıyla 81 ildeki sınav merkezlerinde başladı. Sınava 151 bin 165 kişi başvurdu. 2025 ALES/2 soru kitapçığı ve cevap anahtarı 2025 pdf indirme ekranı için araştırmalar hız kazandı. ALES sınavı saati bugün yapılacak sınava girecek yüksek lisans ve doktora adayları ile birlikte sınava giren yakınlarını bekleyecekler tarafından merak edilip araştırılıyor. Peki, Ales/2 soruları pdf yayımlandı mı, Ales cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak? İşte, Ales soru kitapçığı ve Ales cevap anahtarı sorgulama ekranı…

Radyoaktif kirlenmeye sebep olan en önemli faktör nedir? 5 başlığa dikkat! Radyoaktif kirlenme nasıl önlenir, etkiler nasıl azaltılır?

Ülkeler arasında savaşa varan gerilimler nükleer santral sızıntıları gibi olaylar sonrasında en çok gündeme gelen “radyoaktif kirlenme” ile ilgili detaylar merak edilip araştırılıyor. En çok merak edilenler arasında ise “Radyoaktif kirlenmeye sebep olan en önemli faktör nedir?” ve “Radyoaktif kirlenme nasıl önlenir, etkiler nasıl azaltılır?” sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte detaylar…

Yeşilçam’ın yıldızı Cüneyt Arkın’ın vefatının üzerinden 3 yıl geçti

Yeşilçam’ın yıldızı Cüneyt Arkın’ın vefatının üzerinden 3 yıl geçti

81 ilde 150 üniversiteden ‘bilim toplum’ buluşması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Bilim Kafe” buluşmaları 81 ilde, 150’yi aşkın üniversitenin düzenlediği etkinliklerle başladı. Binlerce vatandaşın katılımıyla, on binlercesinin ise canlı yayınlarla izleyici olarak yer aldığı Bİlim Kafe buluşmaları bu yönüyle dünyada ilk olma özelliği taşıyor.