İşletmeler fintech çözümleriyle atağa kalkabilir

İSTANBUL (İGFA) – Magic Pay CEO’su Latif Vardar, Türkiye’de fintech sektörünün gelişmeme sebepleri hakkında düşüncelerini paylaştı. Fintech’in etkili bir şekilde büyümesi ve ekosistemin ilerlemesi için yenilikçi oyuncuların desteklenmesi ve sektörün daha adil bir rekabet ortamına kavuşması gerektiğini belirten Vardar, “Ancak bu sayede Türkiye, fintech alanında hak ettiği yere ulaşabilir. Fintech teknolojileri henüz geniş kitleler tarafından tam anlamıyla anlaşılmıyor. Büyük firmaların sektörü domine etme çabası, gerçek bir fintech ekosisteminin oluşturulmasını zorlaştırıyor” dedi.

Fintech çözümleri sayesinde hemen her sektörden işletmenin atağa kalkabileceğini söyleyen Vardar, Türkiye’de fintech denildiğinde sadece mobil ödeme sistemleri veya kredi kartı uygulamalarının akla geldiğine dikkat çekti. Fakat Vardar, fintech’in yapay zekâ destekli işlem yönetimi, block chain tabanlı güvenlik, mikrokredi verme ve benzeri konuları kapsayan devrim niteliğinde bir sektör olduğunu vurguladı. “Ancak bu teknolojiler, Türkiye’de ne işletmeler ne de kullanıcılar tarafından yeterince tanınmıyor. Örneğin, 2023 yılında yapılan bir araştırmada, Türkiye’deki işletmelerin sadece %10’u fintech çözümlerini iş süreçlerinde kullanırken küresel düzeyde bu oran %45 seviyesinde… İşletmeler, yeni teknolojilere fintechler aracılığıyla daha uygun maliyetlerle ulaşabilir. Finansal teknoloji okuryazarlığının yaygınlaştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Büyük firmaların ekosistemdeki rolü

Büyük finansal kurumların ekosistemde baskın bir rol oynamasının da sektörün karşılaştığı sorunlardan biri olduğunu dile getiren Vardar, “Bankalar, kendi fintech şirketlerini kurarak, mevcut pastadan daha büyük pay almak için yarışıyor. Ancak bu süreçte yenilikçi çözümler sunma yerine, kârlılığı artırmaya yönelik bir strateji benimseniyor. Harcamaların çoğu teknolojiye değil reklam kampanyalarına yapılıyor. 2024 itibariyle Türkiye’de fintech şirketlerinin %85’i bankalar tarafından kontrol ediliyor. Dünya genelinde bu oran %50 seviyesinde. Bu dengesizlik, sektördeki inovasyonu sınırlıyor ve yenilikçi girişimcilere alan bırakmıyor” diye konuştu.

Yeni oyuncular için ilk yıl kritik

Türkiye’de fintech girişimlerinin sayısının düşük olmasının bir diğer sebebinin de yeni oyuncuların sektörde hayatta kalamaması olduğunu belirten Vardar, “Yüksek maliyetler, yatırım eksikliği ve büyük firmaların hakim olduğu bir pazar, startup’ların büyümesini neredeyse imkansız hale getiriyor. 2023 yılında Türkiye’de kurulan fintech girişimlerinin %65’i ilk yılını tamamlayamadan kapanmak zorunda kaldı. Bu oran, global düzeyde %30 seviyesinde” dedi.

MagicPay, ekosistemi değiştiren bir aktör olmayı hedefliyor

Bu iç karartıcı tabloya rağmen, Türkiye’deki fintech ekosistemini dönüştürmeyi amaçlayan yenilikçi oyuncuların da var olduğuna dikkat çeken Vardar, şunları ekledi: “MagicPay, sunduğu teknolojiler ve vizyonu ile hem yeni girişimleri desteklemeyi hem de pazarın büyümesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Özellikle B2B ve teknoloji şirketlerine ücretsiz olarak sunduğumuz SDK ve API desteği ile fark yaratıyoruz. Dışarıda yüksek maliyetlerle sunulan bu teknolojilere tüm girişimlerin erişebilir hale gelmesini sağlıyoruz. Bu sayede her şirket, bir fintech oyuncusu haline gelebilir ve kendi finansal çözümlerini geliştirme fırsatı yakalayabilir. Başlangıç maliyetlerinin düşmesiyle yeni oyuncular ekosisteme dahil olabilir. Fintech teknolojilerini yalnızca büyük firmaların tekelinden çıkararak geniş bir kitleye ulaştırıyoruz. Sistemin demokratikleşmesini sağlıyoruz.”

Yapay Zeka destekli İşlem Yönetimi

MagicPay’in önemli özelliklerinden biri, yapay zeka destekli işlem yönetimi sunması. Geleneksel kurallara dayalı sistemlerin aksine, yapay zeka sayesinde daha esnek ve verimli bir ödeme altyapısı sağlıyor. Bu durum, işletmelerin maliyetlerini aşağı çekmesine ve kullanıcı deneyimini artırmasına yardımcı oluyor.

Küçük girişimlerin desteklenmesi

MagicPay, küçük ve orta ölçekli girişimlere özel destek programları sunuyor. Özellikle yeni kurulan startuplar, MagicPay’in ücretsiz altyapısını kullanarak, büyük maliyetlere girmeden kendi finansal ürünlerini geliştirebiliyor. Startuplar İçin İnovasyon Alanı sağlayarak, yenilikçi projeleri destekleyerek, Türkiye’deki fintech ekosisteminin büyümesine doğrudan katkı sağlıyor. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını hedefliyor ve sunduğu imkanlarla Türkiye’de fintech girişimciliğine kapı aralıyor. Biz sadece bir ödeme platformu değiliz. Aynı zamanda Türkiye’nin fintech ekosistemini büyütmeyi hedefleyen bir inovasyon merkeziyiz. Şirketin sağladığı teknoloji, işletmelerin global pazarda rekabet etmesini kolaylaştırıyor.

Related Posts

Trump Netanyahu ile neyi görüştüklerini açıkladı! Gazze için sinyali verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Gabon, Gine-Bissau, Liberya, Moritanya ve Senegal’den oluşan 5 Afrika ülke liderini konuk ettiği toplantının sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı …

Dağdan kar getirip tatlandırdı: Tabağını 50 TL’den satmaya başladı

Adana’da bunaltıcı şekilde sıcak hava etkisini sürdürürken serinlemek için farklı yöntemlerde deneniyor. Kozan ilçesinde sıcaklığı değerlendiren esnaflardan Yunus Çelik Mersin’den Toros Dağları’nın zirvesinden kar getirdi. Getirdiği kara çeşitli …

İzmir Valisi orman yangınlarında elektrik dağıtım şirketlerini adres gösterdi, Cumhurbaşkanlığı ‘asılsız iddia’ dedi

İzmir Valisi Süleyman Elban, kentte geçen hafta meydana gelen yangınların tamamının elektrik hatlarından kaynaklı olarak başladığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise açıklamanın adresini “sosyal medya ve bazı mecralar” olarak değiştirdi, “kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialar dezenformasyon” dedi.

AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef aldı: Sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti

AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef aldı: Sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti

ASEAN Zirvesi’nden sert mesaj: Malezya Başbakanı Trump’ı hedef aldı

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Kuala Lumpur’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, ticaretin artık büyüme değil, baskı kurma amacıyla kullanıldığını söyledi. “Tarifeler …

Adana’da şeftali hasadı başladı: Don vuran bahçelerde rekolte düştü

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi içine alan Çukurova bölgesinde zirai don nedeniyle ciddi oranda verim kaybı yaşanan sert çekirdekli meyvelerden şeftalide hasat başladı. Adana’nın Kozan ilçesinde 35 dönümlük …