Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudun enerji üretiminden sinir sistemi sağlığına kadar birçok temel işlevinde önemli bir yere sahip olan B12 vitamini, eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle et ve süt ürünlerini az tüketenler ile yaşlı bireylerde görülen B12 eksikliği, anemi, hafıza kaybı, kas güçsüzlüğü ve sinir sistemi bozuklukları gibi etkilere neden olabilir. Uzmanlara göre, bu önemli vitaminin eksikliği zamanında fark edilmediğinde kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.

B12 VİTAMİNİ NEDİR?

B12 vitamini (kobalamin olarak da bilinir), B vitamini ailesinin bir parçasıdır. Genellikle sadece hayvansal gıdalarda bulunması, onu diğer vitaminlerden farklı kılar. Bu nedenle, bitkisel bazlı bir diyete sahipseniz, B12 seviyenizi sağlıklı aralıkta tutmak için takviye almanız ya da bu vitaminle zenginleştirilmiş gıdalar tüketmeniz önemlidir.

B12 VİTAMİNİNİN VÜCUTTAKİ İŞLEVİ NEDİR?

B12, vücuttaki hücrelerin DNA yapımında ve onarımında kritik bir rol oynar. Ayrıca, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını destekler. B12 eksikliği zamanla, anormal büyüyen kırmızı kan hücreleri ve bir tür anemiye neden olabilir. Ayrıca, eksiklik kısa süreli hafıza kaybı, denge bozuklukları ve konuşma zorlukları gibi nörolojik sorunlara da yol açabilir.

B12 VİTAMİNİNİN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELER?

  • Nefes darlığı
  • Dil iltihabı
  • Karıncalanma (uyuşma hissi)
  • Görme bulanıklığı
  • Uykuda geçmeyen aşırı yorgunluk
  • Kas güçsüzlüğü

B12 EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Pernisiyöz anemi (bir otoimmün hastalık) genellikle B12 eksikliğine yol açar. Bu hastalıkta, bağışıklık sistemi, mide asidi ve intrinsik faktör üreten hücrelere saldırarak B12 emilimini engeller. Diğer yaygın bir nedense yetersiz B12 içeren beslenmedir, özellikle bitkisel bazlı diyetlerde. Ayrıca, bazı hastalıklar, ameliyatlar ve ilaçlar da B12 eksikliğine neden olabilir.

B12 AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER NELERDİR?

B12 vitamini genellikle et, balık, deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi hayvansal kaynaklarda bulunur. Bu besinler bakımından zengin olan bitkisel beslenme yapanlar için takviyeye ihtiyaç duyulabilir.

KİMLER B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ RİSKİ ALTINDADIR?

B12 vitamini eksikliği riski en yüksek olan gruplar şunlardır:

  • 60 yaş ve üzeri yetişkinler
  • Hayvansal ürünleri tüketmeyenler
  • Mide veya ince bağırsağı etkileyen ameliyat geçirenler
  • Metformin veya asit azaltıcı ilaç kullananlar

YETERLİ B12 VİTAMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

İdeal B12 vitamini alımı günlük 1,5 mikrogramdır. Bunun için düzenli olarak yumurta, süt ve et ürünleri tüketmek önerilir. Ayrıca takviyeler de tercih edilebilir.

B12 SEVİYESİ NASIL ÖLÇÜLÜR?

B12 düzeylerini ölçmek için farklı testler yapılabilir. Eksiklik belirtileri varsa veya risk altındaysanız, bir doktora danışarak test yaptırabilirsiniz. Ayrıca, ev test kitleri de bulunmaktadır.

Related Posts

Anne ve Babalara Dikkat Eksikliği Uyarısı

Psikolog Nazlı Sena Kadem, son zamanlarda artan dikkat eksikliği konusunda ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.