Beden Eğitimi Dersinin Geçmiş Yıllarda Nasıl Acımasızca Uygulandığını Duyunca Halinize Şükredeceksiniz

Hepimiz beden derslerine katılmışızdır. Günümüz dersleri oldukça zorlayıcı geçse de aslında geçmişte uygulanan bazı uygulamalara kıyasla oldukça masum kalıyorlar. Nasıl mı? Gelin bakalım.

Kaynak: https://www.mentalfloss.com/article/6…

1. Birçok kişi için beden derslerindeki en korkutucu oyun yakan top olacaktır.

Ancak bizim bildiğimiz hali, 1922’de Junior R.O.T.C. tarafından çıkarılan bir fiziksel eğitim rehberindeki versiyonuna göre oldukça masum. O zamanlar, bir takım dışarıda bir çember oluşturur, diğer takım ise içeride toplanırdı. Dış çemberdeki takım, içeridekilere ağır deri toplarla saldırırdı. Daha sonra iki takım yer değiştirirdi ve en hızlı sürede rakiplerini deviren takım kazanmış olurdu.

2. Cinsiyetçilik hakimdi.

1856 tarihli bir kitap, beden eğitimi dersinde kızlara nasıl giyinmeleri gerektiği ve bir erkeğin elini nasıl sıkacaklarına dair hareketleri öğretmeyi öneriyordu. 1890’ların spor kıyafetleri bile kızların rahat hareket etmesini engelliyordu.

3. Sparta’da ise beden eğitimi bir hayatta kalma mücadelesiydi.

Sparta’da, erkek çocuklar ‘agoge’ adında zorlu bir beden eğitimi programına katılmak zorundaydı. 7 ile 13 yaşları arasında gerçekleşen bu eğitimde, öğrencilere çok az yiyecek verilir ve yiyecek çalmaları teşvik edilirdi. Ancak yakalanırlarsa cezalandırılırlardı.

4. Hepimizin bildiği balo dansları ise o kadar masum değidli.

1920’lerde Amerikan okullarında balo dansı popüler hale geldi. Ancak bu dansın beden eğitimi programlarına eklenme nedeni, Henry Ford’un jazz müziğine karşı olan ırkçı tutumuydu. Ford, jazz müziği Yahudi ve Siyahilerin Amerika’yı bozmak için yarattığına inanıyordu ve balo dansını okullara dahil ederek jazz müziğin etkileri ile savaşmayı umuyordu.

5. Ayrıca öğrencilerin bir başkanlık egzersiz sınavını geçmeleri gerekiyordu.

1950’lerde, Amerikan gençlerinin fiziksel olarak yetersiz olduğu endişesiyle Başkanlık Fiziksel Form Ödülleri Programı başlatıldı. Bu testler, gençlerin fiziksel yeteneklerini ölçmeyi amaçlıyordu, ancak birçok eleştirmen, zorluklarından dolayı bu testlerin askeri eğitime daha uygun olduğunu iddia etti.

6. Tavandan asılı ipe tırmanmak ise oldukça tehlikeliydi.

Öğrencilerin metrelerce yüksekteki bir ipe tırmanlarını gerektiren bu test, tehlikeleri ve etkileri nedeniyle birçok eleştiriye maruz kalarak kaldırıldı.

7. Bazı okullar ise öğrencilerden çok büyük performanslar istiyordu.

Özellikle 1960’larda La Sierra Lisesi’nin beden eğitimi programı, öğrencilerin deniz kuvvetlerine girmeye çalışan yetişkinlerden bile daha yüksek performans göstermelerini bekliyordu. Bu zorlu program, birçok eleştiriye maruz kaldı.

8. Ayrıca öğrencilerin duruşları da değerlendirilirdi.

1950’ler ve 1960’larda, Harvard ve Yale gibi bazı üst seviye üniversiteler öğrencilerin duruşlarını değerlendirmek için çıplak fotoğraflarını çekiyordu. Bu fotoğrafların ana amacı, vücut tipleri ile kişilik arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırmaktı. Ortaya çıktığında ise büyük bir skandala yol açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir