Yeni İmralı Sürecinde DEM Parti İktidarı Eleştiriyor
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Bahçeli’nin 22 Ekim’de başlattığı yeni İmralı sürecinde, Demokratik Toplum Partisi (DEM) iktidarı rehavete kapmakla suçluyor ancak iktidar kanadından henüz herhangi bir yanıt gelmiş değil.
Serbestiyet’ten Hilal Köylü’nün aktardığı habere göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne “umut hakkı”yla ilgili bir düzenleme getirilecek.
AİHM Süreci
Silahlarını bırakan PKK’lılarla ilgili yol haritasının belirleneceği süreçte, Mayıs ayında TBMM’de “umut hakkı”yla ilgili düzenleme yapılması planlanıyor. Bu düzenleme infaz yasalarıyla ilgili düzenlemelerden ayrı bir konu olarak ele alınıyor. “Umut hakkı” düzenlemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadına uygun bir şekilde planlanıyor.
AİHM içtihadına göre, “umut hakkı” şeklinde tanımlanan kavram, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan mahkumların cezaevinde 25 yılını doldurduktan sonra iyi hal göstermeleri durumunda şartlı olarak salıverilmeleri imkanını sunuyor.
AİHM, 2014 yılında Öcalan’ın “umut hakkı” değerlendirmesini yapmış ve ihlal kararı almıştı.
AİHM, Öcalan’a ilişkin “umut hakkı” değerlendirmesinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ömür boyu devam etmesine dair düzenlemelerin işkence yasağına aykırı olduğunu belirterek, yasal düzenlemeler yapılmasını gerektiğini vurgulamıştı.
Öcalan İmralı’da Kalacak mı?
TBMM’de “umut hakkı”yla ilgili düzenleme yapılmasına rağmen, Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nden ayrılması beklenmiyor. Ancak Öcalan’ın yakınları ve avukatları dışındaki kişilerle daha düzenli ve sık iletişim kurması planlanıyor.
“Umut hakkı” düzenlemesinden Öcalan ile birlikte İmralı Cezaevi’nde bulunan diğer PKK’lı mahkumlar; Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım da faydalanacak. Bu mahkumların “umut hakkı” kapsamında serbest bırakılmaları öngörülüyor.
More Stories
Huzurevinde yangın, kısa sürede paniğe yol açtı: 14 kişi hastaneye kaldırıldı
Muğla açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem
Türk vatandaşı Kabe’de yaşadığı duruma isyan etti