Anadolu’nun kayıp tarihi yeniden yazılıyor: Kaşkalar’a ait izler bulundu

Anadolu’nun Kayıp Tarihi Yeniden Yazılıyor: Kaşkalara Ait İzler Bulundu

Ereğli ilçesine bağlı, Alacabük köyünde bulunan İnönü Mağarası’nda kazı çalışmaları 2017 yılında Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan önderliğinde ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hamza Ekmen’in bilimsel danışmanlığında 25 kişilik uluslararası bir ekip tarafından yürütüldü.

Keşiften birkaç yıl sonra, İnönü Mağarası’nın 6500 yıl öncesine dayanan bir geçmişi olduğu ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olduğunu gösteren kalıntılar tespit edildi. Mağaradaki arkeolojik çalışmalar devam ederken, yerleşim alanı koruma altına alındı.

HİTİT KRALLARI, SIKLIKLA YAĞMACI KAŞKALAR’DAN BAHSETMİŞ 

Doç. Dr. Hamza Ekmen’e göre, İnönü Mağarası kazılarının günümüzden 6500 yıl önce Kalkolitik Çağ’da insanların burada yaşadığını gösterdiğini ve mağarada farklı dönemlere ait yerleşim izleri bulunduğunu belirtti. Arkeologlar, 3’üncü kültür tabakasında, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında hüküm süren Hititler’e ait eşyaları keşfettiler.

Hititlerin varlıklı olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. Ekmen, Hitit krallarının Kaşkalar’ın baskınlarıyla uğraştığını ve zaman zaman iç sorunlarla mücadele ettiklerini belirtti. Hititlerin bu durumlarla baş etmekte zorlandıklarını ve hatta önemli kentlerini Kaşkalar’a karşı savunamadıklarını aktardı.

‘100 YILDIR SÜREN ÇALIŞMALAR, KAŞKALAR’IN KİM OLDUĞUNA YANIT BULAMADI’

Arkeologlar, Hititoloji çalışmalarında Kaşkalar’a sıklıkla rastlandığını ancak bu topluluğun kimliği hakkında net bir bilgiye ulaşılamadığını belirtiyor. Doç. Dr. Ekmen’e göre, Kaşkalar’ın Anadolu’da gizemli bir topluluk olarak kaldığını ve yıllardır araştırıldığını ifade ediyor.

Yapılan araştırmalar sonucu, Kaşkalar hakkında net bilgilere ulaşılamaması arkeologları zor durumda bırakmış durumda. Hititlerle ilişkilendirilen Kaşkaların yaşam alanlarının bulunamaması, bilim dünyasında hala büyük bir soru işareti olarak duruyor.

‘HİTİT OBJELERİYLE BİRE BİR BENZERLİKLER GÖSTERİYOR’

Ekmen, İnönü Mağarası’nda bulunan bulguların Hititlerin yaşam tarzından farklı olduğunu ancak Hitit objelerine benzer olduğunu belirtti. Mağaradaki buluntuların, Hititlerin yaşadığı büyük kentlerdekilerle benzerlik gösterdiğini ifade eden Ekmen, Kaşkalar hakkındaki gizemi çözebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

‘KAYIP TOPLULUĞA DAİR İLK ARKEOLOJİK KANITLARA YÖNELİK BÜYÜK İPUÇLARI ELDE ETTİK’

Doç. Dr. Ekmen, İnönü Mağarası’nda yapılan kazılarda elde edilen bulguların Anadolu’daki kayıp topluluğa dair ilk arkeolojik kanıtlar olduğunu belirtti. Mağarada bulunan eserlerin, Hitit objelerine benzer özellikler taşıdığını aktaran Ekmen, yapılan çalışmaların Kaşkalar hakkında aydınlatıcı olduğunu söyledi.

Related Posts

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

ALES SORULARI VE CEVAPLARI 2025 (ÖSYM.gov.tr) || Ales/2 soruları pdf yayımlandı mı, Ales cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak, nereden öğrenilir?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 06 Temmuz’da saat 10.15 itibarıyla 81 ildeki sınav merkezlerinde başladı. Sınava 151 bin 165 kişi başvurdu. 2025 ALES/2 soru kitapçığı ve cevap anahtarı 2025 pdf indirme ekranı için araştırmalar hız kazandı. ALES sınavı saati bugün yapılacak sınava girecek yüksek lisans ve doktora adayları ile birlikte sınava giren yakınlarını bekleyecekler tarafından merak edilip araştırılıyor. Peki, Ales/2 soruları pdf yayımlandı mı, Ales cevap anahtarı ne zaman yayımlanacak? İşte, Ales soru kitapçığı ve Ales cevap anahtarı sorgulama ekranı…

Radyoaktif kirlenmeye sebep olan en önemli faktör nedir? 5 başlığa dikkat! Radyoaktif kirlenme nasıl önlenir, etkiler nasıl azaltılır?

Ülkeler arasında savaşa varan gerilimler nükleer santral sızıntıları gibi olaylar sonrasında en çok gündeme gelen “radyoaktif kirlenme” ile ilgili detaylar merak edilip araştırılıyor. En çok merak edilenler arasında ise “Radyoaktif kirlenmeye sebep olan en önemli faktör nedir?” ve “Radyoaktif kirlenme nasıl önlenir, etkiler nasıl azaltılır?” sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte detaylar…

Yeşilçam’ın yıldızı Cüneyt Arkın’ın vefatının üzerinden 3 yıl geçti

Yeşilçam’ın yıldızı Cüneyt Arkın’ın vefatının üzerinden 3 yıl geçti

81 ilde 150 üniversiteden ‘bilim toplum’ buluşması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Bilim Kafe” buluşmaları 81 ilde, 150’yi aşkın üniversitenin düzenlediği etkinliklerle başladı. Binlerce vatandaşın katılımıyla, on binlercesinin ise canlı yayınlarla izleyici olarak yer aldığı Bİlim Kafe buluşmaları bu yönüyle dünyada ilk olma özelliği taşıyor.