Anne ve Babalara Dikkat Eksikliği Uyarısı

Dikkat Eksikliği ve Çocuklar: Uzman Psikolog Nazlı Sena Kadem Uyarıyor

Son dönemde artan dikkat eksikliği sorununa dair ebeveynlere önemli uyarılarda bulunan Psikolog Nazlı Sena Kadem, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dikkat eksikliğinin, bireyin dikkatini sürdürememesi, çabucak dağılıp gitmesi, dış uyaranlara karşı artan hassasiyet ve görevleri sürdürmede güçlük yaşaması şeklinde karakterize olduğunu belirten Kadem, “Dikkat eksikliği; çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde karşımıza çıkabilir. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bu durum genellikle çocukluk döneminde başlar. Ailede benzer öyküsü olan bireylerde risk artar. Erkek çocuklar arasında daha sık gözlemlenir ve genellikle hiperaktivite ile birlikte görülür. Ancak kız çocuklarında belirtiler genellikle daha farklı şekilde ortaya çıkar. Kızlarda içe dönük, sessiz dalgınlık şeklinde görülür ve tanıları genellikle daha geç konulur” şeklinde konuştu.

Sınav Dönemlerinde Dikkat Eksikliği: Önemli Bir Konu

Kadem, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Dikkat eksikliği, çocukların ders çalışma, ödevlerini tamamlama, sınav esnasında odaklanma ve zaman yönetimi gibi konularda sorun yaşamasına neden olabilir. Bu durum, öğrencilerin potansiyellerini ortaya koymalarını engelleyebilir ve motivasyonlarını düşürebilir.”

Ebeveynlerin Yapabileceğiler

Dikkat eksikliğinin genellikle akademik başarının düşmesi ile fark edildiğini belirten Kadem, belirtilerin evde de görülebileceğini ifade etti.
Eğer çocuğunuz:
• Ders çalışırken veya dinlerken çabuk sıkılıyorsa,
• Anlatılanları kolayca unutuyorsa,
• Sık sık eşyalarını kaybediyorsa,
• Dağınık çalışıyor ve ödevleri tamamlayamıyorsa, dikkat eksikliği konusunda uzmandan destek alınması gerektiğini belirtti.

Erken Tanının Önemi

Dikkat eksikliğinin geç fark edilmesi durumunda, çocuğun akademik başarısının yanı sıra özgüveni, sosyal ilişkileri ve duygusal gelişimi de olumsuz etkilenebileceğini vurgulayan Kadem, erken teşhis ve doğru destek ile çocukların potansiyellerini daha etkili bir şekilde ortaya koyabileceklerini söyledi.

MOXO Dikkat Performans Testi

“MOXO dikkat performans testi, çocuğun dikkat, odaklanma, dürtü kontrolü ve tepki süresi gibi becerilerini ölçen bilimsel bir araçtır” diyen Kadem, testin çocuğun dikkatini koruma becerisini de ölçmesinin önemine değindi. Sonuçların uzmanlar tarafından değerlendirilerek çocuğun ihtiyaçlarının belirlenebileceğini belirten Kadem, “Artık [Hastane Adı]’nda MOXO Testi uygulanmaktadır” dedi.

Related Posts

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.

Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlık kapasitesinin yaşla birlikte azaldığını belirterek, 30’lu yaşlardan itibaren yumurta dondurmanın, ileride anne olmayı planlayan kadınlar için önemli bir seçenek olduğunu söyledi.