Ailece sinemaya gitmek lüks oldu!

Kültür Harcamaları ve Lüks Eğlence Etkinlikleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait kültür harcamaları verilerini açıkladı. Bu verilere göre, kültür ve eğlence alanında yapılan harcamaların payı giderek azalırken, özellikle sinema, konser ve tiyatro gibi etkinlikler, artan bilet fiyatları nedeniyle lüks hâline geldi.

Sözcü’den Belce Örü’nün TÜİK’in Kültür Ekonomisi ve Kültürel İstihdam İstatistikleri üzerine hazırladığı habere göre, artan yaşam maliyetleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle kültürel etkinlikler artık aile bütçelerinde daha az yer kaplamaya başladı. 2023’te kültürel harcamalar toplamda 276 milyar 338 milyon 253 bin TL’ye ulaştı. Ancak bu harcamaların Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasına oranı yalnızca yüzde 1 olarak kaydedildi. Hanehalklarının kültür harcamalarında ise ilk sıraları veri işleme ekipmanları yüzde 22, televizyon ve televizyon ekipmanları yüzde 21 ve kitaplar yüzde 15 ile aldı. Sinema, tiyatro ve konser gibi kültürel etkinliklere yapılan harcamalar ise yalnızca yüzde 4.5’lik bir payla listenin gerisinde kaldı.

Aralık ayında, eğlence ve kültür harcamalarındaki enflasyon, tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yüzde 1.46 aşarak dikkat çekti.

Sinema biletleri 245 TL’den başlayıp 450 TL’ye kadar çıkarken, bir sinema salonunda patlamış mısır ve içecek almayı hayal etmek dahi zorlaşıyor. Bir kişi için, taze mısır ve içecek içeren en düşük menü fiyatı 210 TL’den başlıyor. Örneğin, 4 kişilik bir aile için sinemaya gitmek, en düşük fiyatlarla bile 1.800 TL’yi aşan bir bütçeye mal olabiliyor.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor – Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

Borcunu ödeyemeyenler artıyor: Kredi ve kartlarda yasal takip yükseldi!

Bireysel borç yükü altında ezilen vatandaşlar için yeni veriler dikkat çekici oldu. Kredi ve kredi kartı ödemelerinde yaşanan aksaklıklar yasal takibe düşme oranlarını etkiledi. Artan başvurular, ekonomik baskının bireyler üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bakan Bayraktar: Altyapıda artık yeni bir sistem dizaynına ihtiyacımız var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Eskiden sadece aydınlatma amaçlı olarak tasarlanmış, dizayn edilmiş ve yapılmış altyapı hatlarımız vardı. Şimdi bunun çok daha ötesinde ihtiyaçlarımızı karşılamak durumundayız. Gerek trafolarımız gerek iletim ve dağıtım hatlarımızın bu anlamda yenilenmesi çok önemli bir aşama. Artık yeni bir sistem dizaynına ve mimarisine ihtiyacımız var” dedi.

Emeklinin beklentisi boşa çıktı: Hükümet maaşları 3 kuruş yuvarlayamadı!

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri sonrası emekli maaşlarında beklenen artış yapılmadı. En düşük emekli aylığı sadece sembolik bir zamla sabit kaldı. Kamuoyunda yükselen beklentiler karşılanmadı.

Vatandaşın döviz mevduatı yükseldi

Vatandaşın döviz mevduatı yükseldi

İktidar doğalgaz fiyatlarında yüklü artış için temmuz ayını tercih etti: ‘Ücret’ ayarlı gaz zammı

İktidar doğalgaza yüklü zam yaptı. Zamanlama ise dikkat çekti. Zam için konutlarda doğalgaz kullanımının en az olduğu yaz ayları tercih edildi. Ayrıca zam temmuzda geldiği için de enflasyon üzerinden yılın ikinci yarısındaki memur maaşları, işçi ücretleri ve emekli aylıkları artışlarına bir etkisi olmayacak.

Çiftçinin hesabına toplamda 2 milyar lira yattı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkşeker aracılığıyla toplamda 2 milyar 465 milyon TL’nin pancar üreticilerinin hesabına yatırıldığını açıkladı. BAKAN DUYURDU Hayırlı olsun diyerek duyuran Yumaklı …